tisdag, mars 21, 2023

Senaste

Johar Bendjelloul – med rösten som främsta verktyg

Johar Bendjelloul är journalisten som vann På spåret tillsammans med Josefin Johansson. Mannen med den mystiska blicken vars bruna ögon samtidigt är sorgsna och varma. Han ser ut att bära på ett djupt allvar men har samtidigt ett svagt, men äkta, leende på lut. Johar Bendjelloul – vem är han egentligen?

Snabbfakta om Johar Bendjelloul

Ålder47 år
FamiljFru My RohwedderTre barn och ett bonusbarn
YrkeJournalist
Aktuell medLördagsintervjun i Sveriges Radio

Broderns bortgång präglar Johars liv

Johar Bendjelloul föddes den 1 september 1975. Han är uppvuxen i Ängelholm i Skåne. Johars pappa är läkaren Hacène Bendjelloul, som föddes i Algeriet. Hans mamma är konstnären och översättaren Veronica Schildt Bendjelloul. Johars morfar var skådespelaren Henrik Schildt (1914-2001).

Johars bror, Malik Bendjelloul, var barnskådespelare och dokumentärfilmare. Han tog sitt liv 2014 efter en tids depression. Johar har berättat att han tänker på sin bror varje dag. Tiden efter broderns bortgång har varit mycket tuff. Johar var tvungen att hitta sätt att ta sig genom varje dag. Tydliga rutiner och att fortsätta jobba var det som hjälpte honom, har han berättat. Efter beskedet att hans bror dött slutade Johar helt att dricka alkohol.

Intresset för nyheter har alltid funnits

Nyheter har alltid intresserat Johar Bendjelloul. Han har berättat att han läste Dagens Nyheter redan som nioåring, i samband med OS i Sarajevo. Han lyssnade mycket på radio och gjorde egen närradio i gymnasiet. Trots längtan efter att göra radio gjorde han en omväg inom TV i sjutton år, innan han kom till Sveriges Radio.

Som tjugoåring fick han praktik på Sveriges Television och blev kvar där. Han såg på Kulturnyheterna och var senare med och startade upp kulturprogrammet Babel.

Så småningom upplevde han SVT som för trångt. Han hade hamnat i ett fack, gjorde bara kulturprogram och han ville mer. Så när jobbet på P1 Morgon dök upp såg han det som sin chans att börja om och att bredda sig. I flera år hade han längtat efter att få göra politiska intervjuer.

Johars karriär så här långt:

 • Sveriges Television 1996-2012
  • Kulturnyheterna
  • Babel
  • Aktuellt
  • Gomorron Sverige
 • Sveriges Radio 2013-2017
  • P1 Morgon
  • Studio 1
  • Europapodden
 • Dagens Nyheter 2017-2021
 • Sveriges Radio 2021-ff
  • Ekot
  • Ekots Lördagsintervju
  • Partiledarutfrågningar
  • Valvaka 2022

Började på Dagens Nyheter utan erfarenhet av att skriva

Johar Bendjelloul har framför allt använt rösten i sin journalistik. Både på TV och radio har han talat och berättat. Först när han började på DN, 2017, började han skriva. Innan dess hade han aldrig skrivit i sin yrkesroll men han har berättat att det var just därför han tog det jobbet.

För jobbet på DN blev Johar Bendjelloul tillfrågad av chefredaktören, Peter Wolodarski, om han ville ha jobbet. Trots att Johar Bendjelloul inte skrivit förut, ville DN ha honom – och Johar vågade ta jobbet.

Håller privatlivet för sig själv

Johar Bendjelloul berättar inte mycket om sin familj i intervjuer och media. Utan att han uttrycker det förstår vi att han vill hålla vissa saker privata. Men lite vet vi ändå om hans familj.

Johar Bendjelloul är gift med journalisten och radioproducenten My Rohwedder. De har ett barn tillsammans. Tidigare var filmkritikern Wanda Bendjelloul gift med Johar. De har två barn tillsammans, men är idag skilda. Johar har även ett bonusbarn.

Vinnare och dålig förlorare

De senaste åren har vi sett Johar Bendjelloul i flera frågesportprogram på TV. 2018 vann Johar Bendjelloul och Josefin Johansson SVT:s På spåret. Duon, som kallades “Jossar” av programledaren Kristian Luuk tävlade även i programmet säsongen 2019-2020. Även denna gång gick de till final men blev besegrade av Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg.

2022 vann Johar Bendjelloul Kanal 5:s frågesportprogram Alla mot alla, tillsammans med Annika Lantz. Han tävlade även 2021 i Alla mot alla, då tillsammans med Alexandra Pascalidou.

I en intervju efter vinsten 2022 berättade han att han är en dålig förlorare. När han var yngre hade han sönder saker när han förlorade men han har lärt sig att behärska sig. Åtminstone i TV-studion. Han låtsas att det är ok när han förlorar men hemma är han dyster och pratar inte med familjen på några dagar.

Under 2023 kommer Johar Bendjelloul vara en av gästerna i underhållningsprogrammet Bäst i test.

Ambassadör för Ängelholm

2020 utsågs Johar Bendjelloul till en av ambassadörerna för Ängelholm. Som ambassadör ska Johar, tillsammans med åtta andra framgångsrika och kända personer med anknytning till Ängelholm, “bidra till en positiv utveckling av Ängelholm genom att synliggöra Ängelholms goda sidor i fler och nya kanaler och sammanhang”.

Latest Posts

Missa inte

Håll dig uppdaterad

Missa aldrig en uppdatering genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.