tisdag, mars 21, 2023

Senaste

Hur många sekunder på ett år?

Barn lär sig snabbt att en minut är 60 sekunder. För den som blivit lovad glass “om fem minuter” kan tiden fördrivas med att räkna till 60 fem gånger och sedan rusa till frysen. Men om man hade räknat varje sekund på ett helt år, hur många sekunder går det på ett år? 

Hur många sekunder går på ett skottår?

På ett vanligt år med 365 dagar går det 31 536 000 sekunder. Året kan också delas upp i timmar. Detta ger ett antal på 8760 timmar. Lättaste sättet att räkna ut detta är att multiplicera 24 med 365 då det som bekant går 24 timmar på ett dygn och ett år innehåller 365 dygn. 

Men vad händer med siffrorna under ett skottår? Hur många sekunder är det på ett år med 366 dagar? Ett år med ytterligare en dag, eller 24 timmar för att vara exakt, ger en ökning med 86 400 sekunder. Med andra ord innehåller ett skottår 31 622 400 sekunder. 

Varför bör vi veta hur många sekunder går på ett år?

Att veta hur många sekunder ett år innehåller kan tyckas vara onödigt vetande. I ett större perspektiv blir denna kunskap något livsavgörande. Stora delar av vår tillvaro mäts i tid. Vi ska hinna i tid till bussen, hämta barnen i tid och stämpla in på arbetsplatsen enligt schema. På så vis är våra sekunder av största vikt och därigenom spännande att hålla koll på, vem vet hur många sekunder på ett år vi behöver räkna? 

Latest Posts

Missa inte

Håll dig uppdaterad

Missa aldrig en uppdatering genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.