tisdag, mars 21, 2023

Senaste

Hur många milliliter är en kopp? och andra hjälpsamma tips

Oavsett om du är en van bagare eller aldrig ens har rört ihop en smet chokladbollar förut kan vissa mått förvirra dig. Amerikanska recept som använder obegripliga mått som “fluid ounce” eller gamla mått som mäter ingredienser i kopp och skålpund. Då står man där med kladdiga händer och rådbråkar hjärnan med frågan “hur många milliliter är en kopp”?

I gamla recept skiljer sig de olika kopparna åt. Endast för att göra det extra krångligt, kan man tro. Här kommer en liten kopp-omvandlare. 

  • 1 tekopp (tkp) = ca 2,5 dl
  • 1 kaffekopp (kkp) = ca 1,5 dl

Båda förekommer i äldre recept. En kopp motsvarar alltså 150 till 250 milliliter. Om du istället söker svar på frågan “hur mycket är en kaffekopp smör” så kan du se att svaret är cirka 1,5 deciliter. Smör väger ungefär 95 gram per deciliter. Det går således 142,5 gram smör på en kaffekopp. 

Matsked, milliliter och världsliga skillnader

Nu vet du hur många ml det går på en kopp kaffe. Men om det inte är gamla mått som ställer till det för dig behöver du kanske en snabbkurs i de vanliga svenska måtten?

  • Hur mycket är en matsked? En metrisk matsked, som används i Sverige, Nya Zeeland, Storbritannien och USA är baserat på just en sked.
  • Hur många cl är en matsked? 1,5 centiliter. 
  • Hur många ml är en matsked? 15 milliliter i Sverige. 20 milliliter i Australien. 

Om du bakar något vanligt recept som inte kräver stor precision går det alldeles utmärkt att använda decilitermått, matsked och tesked. Vanliga måttsatser kan hittas i de flesta butiker. Om du ska baka något där  proportionerna är väldigt viktiga och måtten behöver vara exakta är det bättre att använda gram. Om du utgår från ett amerikanskt recept kan en tumregel vara att använda hälften så mycket socker som det står i receptet, samt ha en måttomvandlingstabell nära till hands.

Latest Posts

Missa inte

Håll dig uppdaterad

Missa aldrig en uppdatering genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.