tisdag, mars 21, 2023

Senaste

Hur många kalorier i ett äpple?

För det första kanske man ska fråga sig vad kalorier i egentligen är. Vad det står för och hur man beräknar det. Den stora frågan här är hur många kalorier i ett äpple? Man kan också fråga sig om det över huvud taget finns kalorier i ett äpple. 

När man stöter på frågan “hur många kalorier i ett äpple”, kommer kanske tankarna direkt in på “hur många kalorier är det i ett grönt äpple? Hur många är det i ett rött? Finns det kalorier i skalet”, är nästa fråga och “hur många kalorier i ett äpple utan skal i så fall?” Här ska vi försöka reda ut några av frågorna. 

Hur många kalorier finns i ett äpple?

Om man tittar på livsmedelsverkets tabeller kan man se att ett oskalat medelstort äpple på 110 g innehåller 53 kcal. Det innehåller ynka 0,1 gram fett och så finns det lite aska med och mängder med vatten. Hela 85,1 gram av 100 gram är vatten. Att ett äpple innehåller så mycket vatten kan vara en av anledningarna till att vi sägs må så bra av frukt. Tillsammans med kalorierna de innehåller finns det också en hel del vitaminer och mineraler. 

Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas ger svaret på frågan “hur många kalorier i ett äpple utan skal”, nämligen 64 kcal i per 110 gram. Det är alltså mer kalorier per vikt när man tagit bort skalet, men å andra sidan så blir ju äpplets totala vikt mindre – det väger ju inte så mycket som 110 gram längre efter man skalat det.

När det gäller den specifika frågan “hur många kalorier är det i ett grönt äpple”, så är det ingen skillnad på om äpplet är rött eller grönt. Storleken på äpplet har däremot stor relevans för hur många kalorier ett äpple innehåller. Vare sig det är med eller utan skal.

Latest Posts

Missa inte

Håll dig uppdaterad

Missa aldrig en uppdatering genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.