Äntligen kommer då sommaren med sina soligt varma och långa dagar, och det kanske är dags för semester. En resa till Grekland eller en till Costa Rica, eller varför inte en expedition till Nordpolens snö och is? Bara fantasin kan sätta gränser. Och kanske också hur många semesterdagar man får ta ut. För hur mycket får man ta ut egentligen, och hur många semesterdagar får man spara, när man är anställd? Vad har man för rättigheter?
Den svenska lagen
Enligt svensk lag så har man rätt till en viss semesterledighet som är betald, generellt 25 dagar per år. Detta kan dock variera beroende på hur mycket man har jobbat under det gångna så kallade semesteråret (1 april–31 mars). Det kan också variera om man råkar ha ett visst yrke som plötsligt skulle kräva ens närvaro, till exempel om man jobbar inom Försvarsmakten. Men för de flesta så är det uppemot 25 dagar.
Spara semesterdagar
Så, om man då inte vill ta ut alla sina semesterdagar på en gång, man kanske vill spara för en extra lång semester nästa år, hur gör man? Hur många semesterdagar får man spara? Jo, det är så, att så länge man har jobbat ihop till minst 20 semesterdagar under året så kan man spara på de dagar som överstiger. Alltså, har man 25 dagar så kan man spara fem av dessa. Och ta ut närhelst man vill någon gång under de kommande fem åren. Har man däremot jobbat mindre än den mängd som krävs för att komma upp i ett antal över 20 – ja, då blir det inte så mycket sparande. Istället får man njuta av de dagar man kan ta ut detta år.
Kort sagt
Så hur många semesterdagar får man spara varje år? Jo, det kortaste svaret är att ju mer man jobbar, desto fler semesterdagar kan man ta ut. Och desto fler kan man spara. Kan vara värt att tänka på när man sitter på kontoret de där gråa dagarna, den sista timmen, kaffet är slut och man bara längtar hem. Att i slutändan så är mödan värd. Ju mer jobb, desto mer semester! Och vem vill inte vara ledig?