Anna Dyvik är en svensk längdskidåkare. Anna kommer från Leksand och fyller 28 år den 31 december. Hennes namn är inte en förkortning för Ann-Sofi som vissa tror. Anna debuterade i världscupen år 2016. Numera bor hon i Falun med sin sambo och tävlar för IFK Mora SK.
Snabbfakta om Anna Dyvik
Namn | Anna Dyvik |
Ålder | Anna föddes den 31 december år 1994 (snart 28 år) |
Känd som | En svensk längdskidåkare |
Meriter | Guld från SM-sprint år 2021 och flera sprintfinaler i världscupen |
Anna Dyviks tidiga år
Anna visade redan under världsmästerskapet för juniorer i Val di Fiemme år 2014 att hon var en stark skidåkare. Där tog hon brons i skiatlon och vann guld i stafetten. Hon tog även medaljer i U23-VM år 2017.
I februari 2016 gjorde hon premiär i seniorernas världscup. Redan under sin andra helg i världscupen visade hon framfötterna. I franska La Clusaz lyckades hon gå i mål som trea i Sveriges stafett och presterade även bra i de individuella loppen.
Därefter har Anna varit med i ett flertal sprintfinaler i världscupen. Den första femteplatsen kammade hon hem i Tysklands Dresden. Hennes bästa placering i världscupen är 4:e plats, så klart i sprint. Det lyckades hon med i hemorten Falun år 2018 samt i Trondheim år 2020.
Att Anna Dyvik är bra på att åka skidor är överflödig information. Men hon bemästrar båda disciplinerna, klassiskt och fristil, lika väl. På Wikipedia kan den som är intresserad läsa mer om hennes resultat i skidspåren.
Siktet inställt på världsmästerskap
Under svenska mästerskapet i Borås år 2021 presterade Anna på topp. Sverige har som många vet ett starkt damlag. Trots motståndet kammade Anna hem guldet i sprinten. En merit som absolut visade att hon kan mäta sig med internationellt motstånd.
Trots de goda resultaten på SM blev Anna petad från världsmästerskapet i Tyskland. Hennes missnöje gick inte att ta miste på, och hon har pratat offentligt om det.
Resan mot OS 2022
Efter petningen till VM valde Anna att gå sin egen väg. Hon hoppade av landslaget. Anledningen var att hon länge brottats med ryggproblem och kände behovet av ett individuellt upplägg. Träningen utförde hon främst hemma i Falun, med både tränare och fysioterapeut nära till hands varje dag.
Dessutom hade hon ett dagligt stöd från sambon Gustav Eriksson som också tävlat i världscupen. Anna tvivlade aldrig på att hennes eget upplägg var rätt. Uppladdningen inför säsongen var bra. Hon visade på goda resultat och knep den sista OS-platsen. Annas tidigare deltagande i OS 2018 i Pyeongchang resulterade i en 12:e plats i sprinten. En plats som hon hoppades förbättra.
OS 2022 utspelade sig i Peking. Ett mästerskap som visade sig vara svårt för flera av landslagsstjärnorna. Storstjärnan Frida Karlsson lyckades inte knipa någon individuell medalj, vilket såklart var ett misslyckande. Likaså lyckades inte Anna uppnå sina mål. Anna tog sig endast till kvartsfinal i sprinten och fick lämna mästerskapet med en blek 17:e plats.
Följ Annas vlogg
Anna Dyvik började genom en blogg att berätta om sin träning. Hon berättade även om den sidan som inte är lika glamorös. Anna brinner för mental hälsa och hållbart idrottande. Hon är en förebild som tycker att det är viktigt att visa att elitidrottare inte är perfekta hela tiden.
I sin vlogg som går att följa på YouTube berättar Anna öppet om sin ångest och sina sömnproblem. Hon har även sagt att hon har drag av ADHD. Hon kallar det för en popcornhjärna – att det är mycket hit och dit, och att hon har svårt att rätta sig efter en struktur.
Anna Dyvik bjuder på mycket från sitt liv. Några saker hon delar med sig av är:
- Träningsbilder
- Glada badbilder i bikini
- Gråtande bilder
Tiden efter OS
I sin vlogg har Anna öppet berättat om tiden efter OS 2022. Efter mästerskapet var hon trött och väldigt självkritisk. Hon var missnöjd med sig själv och lät sig inte få den återhämtning hon behövde. På grund av detta slutade allt vara kul, och hon blev deprimerad. Under våren 2022 drabbades hon även av både influensa och covid-19.
Nu berättar Anna i sin vlogg att hon mår bättre. Hon har vänt på tankarna och lärt sig vara mer snäll mot sig själv. Hon har även lagt ut en video från träningslägret som landslaget utförde i Planica under september 2022.
Vi får hoppas att Anna når målen hon siktar mot, och såklart ser vi fram emot att följa henne kommande skidsäsong.